Nebunul

„Ca să fii de neînlocuit, trebuie să fii mereu diferit.” Coco Chanel

Acțiuni:

arrested-development-tarot-cardsÎnceputuri: intri într-o nouă fază, mergi pe un nou drum, îți extinzi orizonturile, începi ceva nou, ai o nouă aventură, mergi într-o călătorie, pornești în necunoscut;

Spontaneitate: trăiești momentul, renunți la așteptări, faci ceva neașteptat, acționezi sub impuls, ești dezinhibat, surprinzi pe cineva, te simți lipsit de griji;

Ai încredere: mergi cu curentul, rămâi deschis, renunți la griji și la frici, te simți protejat și iubit, trăiești în bucurie, recapeți inocența, crezi;

Faci nebunii: îți accepți alegerile, mergi pe cărări nebătătorite, alergi după vise deșarte, îți ești credincios ție însuți, îți asumi riscuri, crezi în ce-ți spune inima.

Nebunul poartă numărul zero în Arcana majoră din Tarot pentru că totul este posibil pentru persoana care este gata să plece în orice direcţie. El nu aparţine niciunui loc şi nu este fix, precum celelalte cărţi. Inocenţa lui îl face o persoană fără trecut şi, în felul acesta, cu un viitor infinit. El ne spune că fiecare moment este un punct de început. Numărul zero Arabic are forma unui ou pentru a descrie că din el se nasc toate lucrurile. Iniţial, zero a fost scris sub forma unui punct; în tradiţia Hermetică şi Cabalistică Universul a apărut dintr-un singur punct de lumină. Iar în Cabala, Dzeu este descris ca fiind “NIMIC”, pentru că, a-l descrie ca pe ceva ar însemna să-l limităm la o stare fixă, finită.

img104Cu toate posesiunile materiale într-o bocceluţă, Nebunul călătoreşte, nici el nu ştie unde. Absorbit de visele sale himerice, el nu vede marginea prăpastiei în care este pe cale să se prăbuşească.

Precum vedeţi el este nerăbdător să păşească înainte. Are un trandafir alb în mâna stângă şi în dreapta o baghetă preţioasă, de al cărei capăt este atârnată o bocceluţă brodată. Trandafirul simbolizează pasiunea iar culoarea albă inocenţa. Alături de felul delicat în care este ţinut arată pasiunea ridicată pe un nivel înalt, sublimată. Este imbrăcat în haine scumpe. Bagheta lui este neagră, spre deosebire de celelalte care vor urma, care sunt albe. Culoarea ei neagră reprezintă inconştienţa Nebunului, pentru care forţa spiritului rămâne doar un potenţial. Bagheta este simbolul puterii.  El este Jokerul care apare mai târziu în cărţile de joc.

Nebunul suntem noi, cei porniţi pe calea cunoaşterii de sine şi, aşa cum suntem lipsiţi de această cunoaştere de sine, suntem precum Nebunul care-şi începe călătoria de auto-descoperire. Deja posedăm tot ce avem nevoie pentru călătoria care urmează, chiar dacă ştim sau nu asta. Lipsa noastră de atenţie şi necazuile care ne hărţuiesc precum micuţul câine care-l hărţuieşte pe Nebun sunt un semn al lipsei noastre de măiestrie.

Nebunul semnifică energie nediferenţiată. Energia este capacitatea de a lucra, potenţialul pentru a acţiona. Energia este mediul senzaţiilor şi percepţiilor, baza conştiinţei. Energia este pincipiul fundamental al dezvoltării conştiinţei. Fiecare carte din Arcana Majoră poate fi înţeleasă în succesiunea sa ca un simbol al dezvoltării şi modificării energiei.

Ca și cartea cu numărul 0, Nebunul se află la începutul Arcanei Majore, însă oarecum separată de restul cărților. La curțile medievale, măscăriciul era cineva de la care se aștepta să nu respecte aceleași reguli ca și ceilalți. El putea observa și ridiculiza. Asta îl făcea imprevizibil și surprinzător. El ne amintește de potențialul nelimitat și plin de surprize al fiecărui moment. Există un sentiment în acestă carte că nimic nu este sigur sau uniform. Nebunul aduce noul și neobișnuitul într-o situație.

img008De asemenea, Nebunul reprezintă totala încredere în viață. Unii îl consideră prea inocent dar această inocență îl susține și-i aduce bucurie. În etalări, semnifică noi începuturi sau schimbări de direcție, o direcție care te va ghida spre aventură, miracol și creștere personală. De asemenea, ne mai amintește să avem încredere în răspunsurile naturii noastre. Dacă trebuie să iei o decizie sau ai un moment de îndoială, Nebunul îți spune să crezi în tine și să-ți urmezi inima, indiferent cât de nebunești sau prostești pot părea impulsurile tale.

Într-o etalare, Nebunul reprezintă noi începuturi, inocență și deschidere. El servește întotdeauna unui scop foarte important. Este o metaforă pentru călătoria vieții tale. Se află pe drumul către iluminare. Ori de cate ori apare într-o etalare, ne amintește să ne urmăm inima. Mai simplu spus, Nebunul este copilul nostru interior. Întotdeauna spontan, pozitiv și curios, el este un visător creativ și un liber cugetător. Viața îl incită și îl stimulează.

Unul dintre cele mai importante aspecte ale acestei arcane este asocierea ei cu numărul zero. Numărul zero se poate referi atât la începutul unor noi cicluri de viață dar și la sfârșitul lor. În consecință, Nebunul poate apărea oricând în viața noastră. Mai poate apărea în orice tranziție majoră a vieții. El ne amintește că avem la dispoziție noi oportunități, în orice moment și în orice stadiu al vieții noastre, care să ne ajute să ne conectăm cu noi înșine.

De obicei, Nebunul este asociat cu noi ocazii, începuturi sau călătorii sau nevoia de a ieși din clișee. Nebunul iubește aventura și te încurajează să te bucuri de viață. În poziție normală, te îndeamnă să îți asumi anumite riscuri și să acționezi. Apariția lui într-o etalare indică de obicei că te așteaptă noi perspective. Uneori se referă la decizii importante care pot avea consecințe dramatice pentru viața ta. Legat de viața sentimentală, poate indica o nouă relație.

Este ușor să trecem cu vederea peste Nebun, la fel cum mulți nu-l băgau în seamă pe bufonul de la curțile regale medievale. Deși el nu servea niciunui scop evident, însuși această lipsă de scop îi dădea atât de multă putere în cadrul politicii acelor vremuri. Capabil să se amestece printre diverse categorii de oameni, servea ca un excelent spion și, într-un oarecare fel, deținea o putere egală cu cea a regelui sau a reginei. Cu siguranță nu era cineva pe care să-l subestimezi. Există o veche vorbă italiană care spune „să fii ca nebunul din Tarot”, care înseamnă să fii binevenit oriunde. Deși aparent asta sună pozitiv, felul în care el se insinuează, cu o inocență aparentă, cu șiretlicuri și subterfugii, dă acestei zicale o tentă ușor sinistră.

Nebunul indică un loc ce se află dincolo de autoritatea lingvistică, un loc unde toate contradicțiile sunt unificate, un loc al deșertăciunii, un loc unde cunoașterea devine ignoranță sau acolo unde evenimentele trecute sunt uitate și nu ne rămâne decât prezentul. Esențialmente, Nebunul reprezintă iraționala idee de ceva ce vine de nicăieri și, în acest sens, întregul Univers se naște din nimic.

În cazul problemelor materiale ale vieții obișnuite, înțelesul divinatoriu al acestei cărți nu este unul pozitiv și arată prostie, nebunie, stupiditate, excentricitate, poate chiar manie.

Originile cărții Nebunul rămân un mister, mulți insistând pe conotațiile negative ale acesteia. Unii autori o denumesc „Idiotul”, pe când alții „Trubadurul”.

Un lucru este neîndoios. Odată ce sistemul de numerotare arabic a inclus cifra zero, conștiința umană a fost extinsă, pe măsură ce algebra și geometria au fost inventate și puse în aplicare. Poate că, până atunci, era o prostie să consideri că se poate face atât de mult cu ajutorul unei cifre reprezentând nimic.

Nebunul rămân o carte puternică pentru că toate posibilitățile pornesc de la nimic și se extind la infinit.

În încheiere, o să-l citez pe prietenul meu, Eddie Antonovich, cu o originală descriere a cărții, inspirat de Nebunul din pachetul Thoth.

img126„Nebunul, de fapt, nu-i nebun. E mai mult un bufon. De la el poți afla multe adevăruri despre tine sau cei din jurul tău, dar ți le va spune intr-un mod hilar, de batjocură. Mintea lui intuitivă va sesiza planurile care se țes in jurul tau și te va avertiza într-un mod subtil, nu „pe șleau”. Cu cât sunt mai machiavelice, cu atât el va râde mai tare. Tu ești însă tentat să spui: „dă-l dracu’, e nebun!” În timp, vei sesiza că a avut dreptate și abia atunci vei intelege ce a vrut sa spuna. Ironia lui te enerveaza. Faptul ca se distreaza pe seama ta, fara a fi in stare sa-i dai replica, te face sa-l eviti. De fapt, ar fi mai bine sa-l asculti. Ai putea sa-l consideri un prieten sincer, dezinteresat. Fiindca face toate acestea nu ca sa-ti castige favoruri, ci pentru ca pur si simplu asa este felul lui de a fi. Daca il tratezi cum se cuvine sau nu, pentru el e totuna. El va fi mereu acelasi. Satisfactia lui suprema este confirmarea ca a avut dreptate, nu ca l-ai ascultat tu. Asa ca, oricat ti-e de antipatic, mai bine „ciuleste urechile”; ai sansa sa scapi de multe necazuri…”